Wij druk bezig onze voorraad te verhuizen, bestellen is daardoor momenteel niet mogelijk!

Monthly Archives: September 2011

 • Speltbrood steeds populairder

  Posted on September 21, 2011 by natuurl

  Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het?

  Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere 'bedekte' granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam spelt.

  Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutriënten die mineralen aan zich binden, waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.

  Speltbrood bevat 40 procent minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25 procent meer eiwitten in spelt dan in tarwe, bevat het veel complexe B-vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.


  This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, spelt, spelt brood

 • Gevangenisstraf voor biologische voortuin

  Posted on September 13, 2011 by natuurl

  Van je voortuin een biologische groentetuin maken, lijkt op zich een prima plan. Alleen denken ze daar in Amerika heel anders over: 3 maanden gevangenisstraf.

  Net als veel consumenten vond Julie uit Oak Park (Michigan) biologische groenten te duur. Daarom besloot ze een eigen tuin aan te planten. Ze ging echter de fout in doordat ze besloot om dit in haar voortuin te doen. "We dachten dat het gaaf zou zijn wanneer de buren de groenten konden zien groeien. De kinderen in de buurt vinden het geweldig, zij komen me regelmatig helpen."

  De plaatselijke autoriteiten geven echter aan dat in een voortuin alleen 'geschikt' levend plantenmateriaal mag groeien. Stedenbouwkundigen zeggen dat de groenten, om wat voor reden dan ook, daarvoor niet in aanraking komen.

  Bass kreeg een waarschuwing, vervolgens een boete en inmiddels wordt ze beschuldigd van een misdrijf. Ze heeft wel een achtertuin, maar is niet van plan om op korte termijn de planten te ontwortelen en te herplanten.

  Zie hier een interview de gedupeerde:

  bron: biojournaal.nl


  This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, biologische voortuin, groentetuin

 • Tekort aan biologische melk

  Posted on September 12, 2011 by natuurl

  Onlangs kwam ik een bericht tegen waarin werd aangegeven dat het aantal biologische koeien in Nederland sterk groeit. Echter niet hard genoeg om aan de vraag te voldoen, want er is een structureel tekort aan Nederlands biologische melk

  Nederland kampt met een tekort van 20 miljoen liter biologische melk. Oorzaak is de sterk stijgende vraag naar biologische zuivelproducten. Dat meldt Rene Cruijsen, voorzitter samenwerkingsverband Eko Holland.

  Het tekort aan biologische zuivel wordt momenteel geïmporteerd uit Engeland. Nederland telt nu vier partijen die biologische melk verkopen. Arla, FrieslandCampina, Vecozuivel en Weerribben Zuivel.

   


  This post was posted in biologisch and was tagged with biologische melk

 • Steeds meer duurzame consumptie in supermarkt

  Posted on September 11, 2011 by natuurl

  Klanten van Nederlandse supermarkten geven weer meer geld uit aan duurzame producten in de supermarkt. Dit blijkt uit het jaarlijkse consumentenonderzoek van Deloitte. Ook blijkt dat veel consumenten duurzame producten nog niet kopen uit onbekendheid. Betere zichtbaarheid kan de omzet daarom in de komende jaren verder helpen toenemen.

  Hoewel het aantal consumenten dat altijd of soms duurzame producten koopt gelijk is gebleven ten opzichte van het voorgaande jaar, is de gemiddelde besteding per consument na een dip in 2010 dit jaar weer toegenomen. Zes op de tien klanten heeft altijd of soms duurzame producten in het winkelmandje liggen. Deze consumenten geven aan dat zij van elke 100 euro die ze in de supermarkt uitgeven gemiddeld 13,28 euro aan duurzame producten besteden. Dat is ruim twintig procent meer dan in 2010.


  This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, supermarkt duurzaam

4 artikel(en)

footer
[profiler]
Memory usage: real: 11272192, emalloc: 10982544
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem