Wij druk bezig onze voorraad te verhuizen, bestellen is daardoor momenteel niet mogelijk!

Natuurlijk Goedkoop

  • Jongeren: "Ook graag biologisch en duurzaam in schoolkantine!"

    Posted on October 15, 2011 by natuurl

    Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine wordt vervangen door een meer duurzame variant. 8 van de 10 jongeren zegt invloed te hebben op wat ze thuis eten. Liefst zouden ze zien dat ook hun ouders beter letten op dierenwelzijn en milieu bij het boodschappen doen.
    Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Jongeren over vlees versus vega' dat in opdracht van het Voedingscentrum is verricht onder ruim 500 jongeren van 12 tot 18 jaar.

    Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 73% van de jongeren het belangrijk vindt dat het vlees dat ze eten komt van dieren die goed behandeld zijn. Nog eens 23% is het met die stelling een beetje eens. Verder vindt 43% van de jongeren dat het belangrijk is dat bij de productie van eten rekening is gehouden met het milieu, en 46% is het daarmee ‘een beetje eens'. Ruim de helft van de ondervraagden (54%) wil graag tips krijgen hoe ze door kleine veranderingen in hun dagelijkse eetgewoonten het milieu en dierenwelzijn kunnen verbeteren. De jongeren geven ook aan welke informatie en tips ze zouden willen hebben:‘Hoe worden dieren geslacht, met of zonder pijn?',‘Merkt een kip wel of hij binnen of buiten rondloopt?', ‘Hoe krijg je toch eiwitten binnen als je geen vlees eet?' en ‘Wat heeft het voor nut als ik minder vlees zou gaan eten?'.

    Omgeving ook van belang
    Met de stelling ‘Ik zou graag willen dat er meer duurzame producten in de schoolkantine worden verkocht zoals een broodje ei i.p.v. vlees' is 38% van de jongeren het helemaal eens, en 36% ‘een beetje eens'. Slechts 26% is het totaal of gedeeltelijk oneens met deze stelling. Verder is een ruime meerderheid (79%) van de jongeren het totaal of gedeeltelijk eens met de stelling ‘Ik vind het belangrijk dat mijn ouders bij het kiezen van eten rekening houden met dierenwelzijn en milieu'.

     

    bron: Voedingscentrum


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biolo, duurzaam

  • Dagelijkse boodschappen online...

    Posted on October 12, 2011 by natuurl

    Boeken, kleding en huisraad kopen we ondertussen met het gemak van de wereld bij webwinkels. Voor de dagelijkse boodschappen gaan we meestal nog naar een winkel. Er vindt echter een kentering plaats in de mentaliteit, blijkt uit Duits onderzoek.

    Begin dit jaar gaf negen procent van de door Bitkom ondervraagde mensen aan dat ze wel eens online levensmiddelen kocht. Een goed half jaar later is dat percentage relatief sterk toegenomen: met 33 procent tot twaalf procent van alle Duitse internetgebruikers.

    Het zijn vooral jongere mannen die het snelst de eenvoudige route naar de winkel kiezen. Zij gaan liever met muisklikken door de gangpaden dan jongere vrouwen. Dertien procent van de mannen heeft afgelopen jaar eten of drinken via het web gekocht. Bij vrouwen ligt dat op tien procent.

    Ik ben benieuwd of deze karakteristieken ook gelden voor de mensen die nu bij ons online hun biologische boodschappen doen?

    bron: retailactueel.com


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with online boodschappen

  • Jong geleerd...

    Posted on October 1, 2011 by natuurl

    Duurzaam leven is belangrijk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat dachten Penny de Vree en An Postma toen zij het 'groene' kinderdagverblijf Zandvlinder in Dordrecht oprichtten.

    Ravotten in een moestuin vol met verse tomaten, wortelen en kruiden. Speciaal ingericht om baby's en peuters kennis te laten maken met de levende natuur. Weer of geen weer, iedere dag buitelen de kleintjes door de tuin van kinderdagverblijf Zandvlinder in Dordrecht. De oprichters van de crèche willen de opvoeding terugbrengen naar de basis. 'Groen' is volgens hen hiervoor het sleutelwoord.

    Biologische levenswijze

    "Bij het grootbrengen van mijn eigen kinderen miste ik een flexibele dagopvang, een die aansloot bij mijn biologische levenswijze", vertelt directeur Penny de Vree. Nu heeft zij zelf het heft in handen en dus puilt de keuken uit van biologische groenten en fruit. "Kinderen zijn nog zo puur en klein. Ik stop geen rotzooi in mijn eigen kind, waarom dan wel in een baby of peuter van een ander? Ons kroost verdient het beste dat de natuur te bieden heeft."

    Hierbij doelt De Vree niet alleen op biologisch eten. Kinderen moeten ook vertrouwd raken met de natuur, vindt zij. "We duwen de kinderen geen speelgoed toe. Koters moeten zelf op onderzoek uit, ongedwongen de wereld verkennen. En die reikt verder dan de binnenkant van een gebouw", voegt compagnon An Postma aan haar woorden toe.

    bron:parool


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with kinderdagverblijf, biologische levenswijze, Zandvlinder

  • Speltbrood steeds populairder

    Posted on September 21, 2011 by natuurl

    Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het?

    Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere 'bedekte' granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam spelt.

    Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutriënten die mineralen aan zich binden, waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.

    Speltbrood bevat 40 procent minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25 procent meer eiwitten in spelt dan in tarwe, bevat het veel complexe B-vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, spelt, spelt brood

  • Gevangenisstraf voor biologische voortuin

    Posted on September 13, 2011 by natuurl

    Van je voortuin een biologische groentetuin maken, lijkt op zich een prima plan. Alleen denken ze daar in Amerika heel anders over: 3 maanden gevangenisstraf.

    Net als veel consumenten vond Julie uit Oak Park (Michigan) biologische groenten te duur. Daarom besloot ze een eigen tuin aan te planten. Ze ging echter de fout in doordat ze besloot om dit in haar voortuin te doen. "We dachten dat het gaaf zou zijn wanneer de buren de groenten konden zien groeien. De kinderen in de buurt vinden het geweldig, zij komen me regelmatig helpen."

    De plaatselijke autoriteiten geven echter aan dat in een voortuin alleen 'geschikt' levend plantenmateriaal mag groeien. Stedenbouwkundigen zeggen dat de groenten, om wat voor reden dan ook, daarvoor niet in aanraking komen.

    Bass kreeg een waarschuwing, vervolgens een boete en inmiddels wordt ze beschuldigd van een misdrijf. Ze heeft wel een achtertuin, maar is niet van plan om op korte termijn de planten te ontwortelen en te herplanten.

    Zie hier een interview de gedupeerde:

    bron: biojournaal.nl


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, biologische voortuin, groentetuin

  • Tekort aan biologische melk

    Posted on September 12, 2011 by natuurl

    Onlangs kwam ik een bericht tegen waarin werd aangegeven dat het aantal biologische koeien in Nederland sterk groeit. Echter niet hard genoeg om aan de vraag te voldoen, want er is een structureel tekort aan Nederlands biologische melk

    Nederland kampt met een tekort van 20 miljoen liter biologische melk. Oorzaak is de sterk stijgende vraag naar biologische zuivelproducten. Dat meldt Rene Cruijsen, voorzitter samenwerkingsverband Eko Holland.

    Het tekort aan biologische zuivel wordt momenteel geïmporteerd uit Engeland. Nederland telt nu vier partijen die biologische melk verkopen. Arla, FrieslandCampina, Vecozuivel en Weerribben Zuivel.

     


    This post was posted in biologisch and was tagged with biologische melk

  • Steeds meer duurzame consumptie in supermarkt

    Posted on September 11, 2011 by natuurl

    Klanten van Nederlandse supermarkten geven weer meer geld uit aan duurzame producten in de supermarkt. Dit blijkt uit het jaarlijkse consumentenonderzoek van Deloitte. Ook blijkt dat veel consumenten duurzame producten nog niet kopen uit onbekendheid. Betere zichtbaarheid kan de omzet daarom in de komende jaren verder helpen toenemen.

    Hoewel het aantal consumenten dat altijd of soms duurzame producten koopt gelijk is gebleven ten opzichte van het voorgaande jaar, is de gemiddelde besteding per consument na een dip in 2010 dit jaar weer toegenomen. Zes op de tien klanten heeft altijd of soms duurzame producten in het winkelmandje liggen. Deze consumenten geven aan dat zij van elke 100 euro die ze in de supermarkt uitgeven gemiddeld 13,28 euro aan duurzame producten besteden. Dat is ruim twintig procent meer dan in 2010.


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, supermarkt duurzaam

  • Mooie stappen tegen gengewassen

    Posted on August 3, 2011 by natuurl

    EU-landen moeten de teelt van gengewassen kunnen beperken of verbieden als ze denken dat er sprake is van risico's voor het milieu of de landbouw. Het Europees Parlement heeft zich dinsdag in Straatsburg opgesteld achter een voorstel van die strekking.

    Dat moet lidstaten een betere juridische basis bieden als ze milieuredenen willen aanvoeren voor een verbod. Het Europarlement en de lidstaten moeten het nog eens zien te worden over het voorstel.

    bron:ANP/Vroege Vogels


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with gengewassen

  • Prijs en beperkt aanbod dissatisfiers biologisch koopgedrag

    Posted on August 3, 2011 by natuurl

    Natuurrampen, risicovolle technologieën, voedselschandalen - dit heeft allemaal effect op het ecosysteem en dus op de mensen. Drastische veranderingen in het consumentengedrag zijn echter nauwelijks zichtbaar Zo luidt de conclusie van de voor de zesde keer uitgevoerde internationale 'Green Brands Studie'. In de studie worden de meningen van consumenten ten aanzien van milieuvraagstukken en hun perceptie over bedrijven en producten vastgesteld. Dit keer zijn in totaal meer dan 9000 consumenten in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, India, China, Brazilië en Australië geïnterviewd.

    De grootste hindernis voor het kopen van groene producten is de prijs. 83 procent van de respondenten in Duitsland gaat ervan uit dat groene producten duurder zijn dan vergelijkbare producten. 43 procent van de consumenten geeft aan bereid te zijn om tot tien procent meer te betalen. Meer dan een derde toont geen bereidheid om hogere prijzen te betalen voor groene producten. In een groot deel van opkomende economieën zoals China, India en Brazilië, lijkt het beperkte aanbod aan groene producten juist de grootste hindernis te zijn.

    bron: onderzoek Green Brands 2011


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, koopgedrag biologische consument, Green Brands 2011

  • Zo vroeg mogelijk beginnen met biologisch!!

    Posted on August 1, 2011 by natuurl

    Op biojournaal.nl kwam ik onderstaand artikel tegen. Ik wist dat biologisch gezond was, maar dit zijn toch ook wel behoorlijk interessante conclusies...Oordeel zelf.

    "Prenatale blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen vertraagt cognitieve ontwikkeling"

    Drie onafhankelijke studies wijzen een verband aan tussen prenatale blootstelling aan veel voorkomende gewasbeschermingsmiddelen en vertraagde cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Het kan gaan om een lager IQ, evenals een verminderd vermogen tot redenering en aantasting van het geheugen.

    "Minder blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen tijdens de zwangerschap betekent minder risico's voor uw baby. Aangezien vrouwen meer eten tijdens hun zwangerschap, is biologisch eten een belangrijke manier om hun blootstelling aan pesticiden te verminderen", zegt Dr. Chensheng Lu van de Harvard School of Public Health. Hij stond aan de leiding van een onderzoek waaruit blijkt dat residuen van gewasbeschermingsmiddelen zichtbaar waren in het urine van kinderen die conventioneel geteelde groenten en fruit consumeren. Dit verdween na de overstap naar biologische producten.

    Ook uit studies van diverse National Institutes of Health blijkt een verband tussen vertraagde cognitieve ontwikkeling en blootstelling aan sommige van de meest gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. In de studies werden individuen uit een scala van etnische achtergronden betrokken. Ze leven in zowel landelijke en stedelijke omgevingen.

    Hoogleraar Brenda Eskenazi van de University of California vergelijkt de effecten van prenatale blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen met een hoge blootstelling aan lood. Van lood is aangetoond dat dit het functioneren van de hersenen bij jonge kinderen verstoort.

    "Het is belangrijk dat de consument weet dat biologische telers geen gebruik maken van dit soort middelen. Om blootstelling aan deze stoffen zoveel mogelijk te beperken, is het de moeite waard om te zoeken naar voedingsmiddelen met het USDA-organic label", licht Christine Bushway, directrice van de Organic Trade Association, toe.


    This post was posted in biologisch, natuurlijk and was tagged with biologisch, natuurlijk, gewas bescherming, USDA organic label

Artikelen 11 tot 20 van 21 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
footer